31 May 2013

LjFP

Čeprav je minilo že skoraj teden dni, odkar se je uradno, s podelitvijo priznanj, zaključil 2. Ljubljanski Festival Piva in je bilo o njem po medijih že precej napisanega, bom še sam pristavil lonček in vanj natočil nekaj svojih izlivov.

Velik obisk na 2. LjFP priča o stanju na domači pivovarski sceni (ljudje bi, pa ni), ki je za enkrat sicer še bolj skromna in jo še vedno obvladujeta dve indusktiski pivovarni, vendar se v zadnjem letu ali dveh stanje rapidno popravlja in sem prepričan, da pelje ta pot v pravo smer.
Najprej se mi seveda prikaže primerjava rimskega festivala piva, ki sem ga bil obiskal le teden dni pred ljubljanskim. Ne glede na to, da ima Rim skoraj dvakrat toliko prebivalcev, kot cela Slovenija in je italjanski trg piva, ki se je v zadnjih 10. letih razbohotil (kakor upam, da se bo v naslednjih 5. letih, vsaj sorazmerno, tudi slovenski) v za naše pojme nedosegljive gabarite, lahko mirno napišem, da je bil ljubljanski festival, če ne enakovreden, pa vsaj primerljiv. Izreden obisk je presenetil marsikoga in pohvale o organizaciji in izvedbi so švigale z vseh strani. Za požrtvovalen boj z birokracijo in lastnimi željami, se je treba zahvaliti predvsem fantom in puncam lokala Gas Station, pred katerim se je prireditev odvijala, njihovim kameradom iz Partick's Puba in društvu Golding, ki se trudi s promocijo in kulturnim konzumiranja piva pri nas.

Pomivalci kozarcev
Pet domačih mikro pivovarn, plantaža hmelja in nekaj uvoznikov izdelkov svetovnih craft pivovarn, je bil zadosten magnet za raznoliko množico obiskovalcev, ki so pridno poslušali predavanja, nasvete in priporočila pivovarjev, zraven pa pozorno, nekateri že poznavalsko okušali njihove izdelke. Vsak od njih je imel tudi možnost pisno izraziti svojo oceno in seštevek le teh je na koncu izluščil nagrajence, ki so prejšnji petek svoja priznanja svečano stisnili v žuljeve roke na zaključni prireditvi v Patrick's Pubu.

Baterija težke artilerije verjetno najbolj znane domače
mikropivovarne HumanFish.
Osebno se ne bi spuščal v podrobne ocene posameznik zvarkov, saj tudi namen prireditve ni bil tak, lahko pa mirno zatrdim, da se lahko najboljši, brez slabega občutka, pojavijo na podobnih prireditvah v tujini, kjer je konkurenca precej ostrejša. Ker pa vemo, da na svetu še ni bilo zvarjenih toliko različnih zvarkov, kolikor je različnih okusov in želja okuševalcov, oziroma konzumentov, je prostora za nove okuse in posledično za prodor na nove trge še ogromno. 
Na prireditvi je bilo čutiti intuzijazem in pozitivne vibracije, ki so napolnile prostor parkirišča, pokritega s stojnicami in homogeno množico obiskovalcev. To je bil en redkih krajev in trenutkov pozitivnega in optimističnega pogleda v prihodnost, ki sem ga bil deležen v tedenskem obisku domačega kraja...poleg koncerta Jim Jones Revue v Kinu Šiška, kjer btw, tudi ponujajo kar prijeten pivski izborček.  ;-)

Ljubljanska pivovarna Carniola je v dobrem letu, odkar je na trgu, presegla svoje kapacitete in že razmišlja o širitvi.  
Podmladek, zadolžen za dostavo...težka je vajeniška.

Strokovno seciranje poznavalca, pod budnim očesom šefa prebegle pivovarne Bevog, ki se je po nečloveškem mučenju domače birokracije, preselila na drugo stran republiške meje.


Gneča do konca...izjemen obisk in zadovoljna množica. Že komaj čakamo 3. ponovitev!