03 May 2015

Gradbena dela

Mi lahko kdo pove ali vsaj namigne, če obstaja na tem svetu kakšno opravičilo, ki bi me oprostilo tako dolgega zanemarjanja bralcev pričujočega bloga. Vsak dan... no, da me bom pretiraval... pogostokrat se mi je nekakšna nadzemeljska utež, čisto počasi prislinila na vest, in jo v klinču stiskala do bolečine. Kljub težkim mukam, se mi ni uspelo spraviti za računalnik in izliti nekaj najbolj vročih misli. A volje nisem našel,  sem pa zato vedno kakšen izgovor, a tega nima smisla več ponavljati, saj sem se, glede tega, že nekajkrat posul s pepelom. Kljub vsemu bom poskušal izprositi nekaj usmiljenja in se pri zadnjih vratih izmuzniti v območje razumevanja in človeškega usmiljenja. 


Pred nekaj meseci se je bivša menza družbene prehrane začela spreminjati v moj novi delovni prostor, kjer se bo  iz hobi programa, nadaljevalo varjenje piva, na višjem, craft nivoju.


Za mano so še kar razburljivi meseci, seveda v pričakovanju velikega koraka, ki sem ga že napovedal. V pričakovanju prave pivovarne, tovarne. Palete, viličar, pa to.... Gradbena dela, ki sem se jih, v družbi partnerjev lotili, so nam pobrala veliko časa, precej več, kot smo sprva načrtovali. Potem je tu še nabava opreme, ki mimo grede niti ni prav poceni, hkrati je pa tehnološko precej zahtevna, še posebaj za varilca, ki se je do zdaj sukal le okoli 50 litrskih loncev. Potrebno se je bilo poglabljati v stvari, o katerih se mi še pred nekaj meseci niti sanjalo ni. Tehnologija...varilna naprava, fermentatorji, parni agregat, hladilni sistem, prezračevanje... in vse to povezati skupaj, v delujoč sistem, je prava znanost. Ko so nam strokovnjaki na teh področjih zrisali projekte, in so začeli monterji strojnih inštalacij voziti materijal v obrat, smo jih samo gledali z odprtimi usti in se čudili. Niti na kraj pameti nam ni prišlo, da vse to potrebujemo. Tako so dnevi in meseci minevali bolj ali manj nepredvidljivo. In na koncu je tako minilo že skoraj 5 mesecev, odkar sem napisal svoj zadnji post. 


Dela se bližajo koncu in nekaj opreme je že na svojem mestu.


Vsa ta mašinerija se počasi sestavlja v celoto in kmalu bo prišel dan, ko bomo pognali stroje in zakuhali prvo saržo. Eno ali dve za test, da se s kotlovjem malo bolj konkretno spoznamo  (na, ti), potem pa strumno naprej. Sicer bom imel potem verjetno še manj časa za stvari, ki niso strogo povezane s tehnologojo, marketingom in prodajo, a bom vsaj plaval v znanem okolju, tako da bom že našel nekaj časa in se posvetil družabnim medijem. 


Varilna naprava samo čaka in čaka. Vendar ni več daleč dan, ko se bo pošteno orosila in upam, da bo pokazala vse, kar zmora.

P.S.
Naj na koncu kljub vsemu dodam, da sem bil povabljen v pisano druščino blogerjev, ki vsakotedensko izlivajo svoja čustva na Delovi kulinarični strani in sem se jim z veseljem pridružil. Za tiste, katerim je bil tale post prekratek, lahko zabijejo nekaj svojega dragocenega časa še s klikom na spodnji povezavo.http://www.delo.si/prosti-cas/kulinarika/urbano-drozganje-lotil-sem-se-projekta-craft-pivovarne.html