11 July 2012

Nasmešek

Dober teden je naokoli...že skoraj dva in slad, ki sem ga zadnjič uporabil za priming namesto dekstroze, ki jo uporabim običajno,  je povrel.  Na prvi pogled je opazna razlika v usedlini, ki se je nabrala na dnu steklenice. Za razliko od dekstroze, ki povre 100%, povre slad samo približno 60% in ga je zato potrebno, za enak učinek dati nekoliko več. To pa pomeni tudi več raznih trdih delcev, ki so se poleg kvasa, ki se je spravil k počitku, ko je opravil svoje delo,  nabrali na dnu.

Nasmešek


Da nam ta neprivlačna in neokusna zdriz ne bi kvarila užitka ob okušanju zaslužene merice, moramo s steklenicami ravnati precej previdno, da piva ne skalimo. Enako moramo umiriti tresočo roko tudi pri natakanju, saj mora usedlina ostati kar se da daleč od polnega, orošenega keliha domačega eliksirja. Da se ne bo kdo zmrdoval, to pravilo velja za večino zvarkov, kjer poteka zadnja fermentacija v steklenici. Izjema so le pšenična piva, kjer je zaželjeno ravno obratno, saj ni neobičajno navodilo, da moramo steklenico, ko smo jo že tričetrt izpraznili v kozarec, rahlo pretresti, da se usedlina dvigne in jo nato skupaj, s še preostalim pivom, zlijemo v kozarec.

Flaška
Dodane začimbe, kot že vemo, sem dodal seme korijandra, svezdasti janež in lupino grenke pomaranče, so pustile zgolj rahlo sled. Moram poudariti, da sem bil pri odmirjanju zelo previden, ker z dodajanjem začimb nisem imel še nobenih izkušenj in nisem želel, da bi prevladale. Morajo se zliti z aromo slada in hmelaj in ustvariti nov, harmoničen okus. Pa vendar se mi zdi, da bi bil lahko pri odmerku malo bolj pogumen.
Ko razmišljam, vidim več načinov, kako povečati učinek. Najprej mi pade na pamet, da pri enaki količini, podaljšam čas kuhanja. Torej namesto 15 minut pred koncem, dodam začimbe recimo, 25minut pred koncem kuhanja. Lahko povečam količino ali pa jih zdrobim bolj na drobno, da pustijo več okusa in arome v pivini.

Pivo je v steklenicah, zaradi relativno visoke temperature v domači špajzi, hitro povrelo. Privoščil sem mu še nekaj dni oddiha, da se je nekoliko zbistrilo, potem pa je sledil značilen pok, ko je s prve odletel zamašek. Iz prijetno ohlajene in orošene steklenice se je rahlo pokadilo in prijeten, sadno - grenak vonj, ki se je pri priči izmuznil skozi priprto okno, se je razlezel po okoliških ulicah Pratija in Borga, vse tja do Vatikana. Za trenutek se mi je zazdelo, ko sem s pogledom ošvrknil Apostolsko palačo, papeževo rezidenco, da se je v njegovi spalnici v tistem hipu, ko je oblak omamnega vonja trčil ob starodavno obzidje, na njegovi nočni omarici prižgala luč. To bi lahko bilo dobro znamenje!  

Ta, nekoliko pravljični uvod v okušanje nazadnje zvarjenega, sezonskega zvarka, je namenjen zgolj stopnevanju napetosti.
Nad živo marelično barvo nisem presenečen, saj se od verzije brez začimb, praktično ne razlikuje. Pena je bogata, čvrsta in rahlo karamelno obarvana. Sadni vonj je prijeten in težko bi rekel, da so pustile začimbe močno sled, prej, da je vonj grenivke izdelek kvasa, ki sem ga uporabil. Prvi velik požirek piva, ki mi je bogato oblil okuševalne borbončice jezika, me je  nehote prisilil v nasmeh in zadovoljen pogled. Suho, izjemno okusno, sveže in bogato z mehurčki CO2, je kot nalašč za saharske temperature, ki te dni pregrevajo večno mesto.  Začimbe so brez dvoma pustile svoj, čeprav zelo diskreten pečat. Počasi, ko je požitek že spolzel po grlu, se začenjajo izrisavati okusi hmelja in grenke pomaranče, za njimi pa nevsiljivo priskaklja, pikanten in sladek okus zvezdastega janeža. Nisem še  prepričan, če je vse skupaj povezano z okusom korijandra, ki ga še vedno iščem in iščem. Da bom prišel skrivnosti do dna, bo potrebna vsaj še naslednja steklenica. Je že v hladilniku!


Trideci...Take Me Away - Spiced Saison


Vse o receptu in postopku, z opombami vred, imam zabeleženoo v nepogrešljivem pomočniku BeerSmithu. Naslednjo pomlad, ko bo Saison spet v igri, bom z njegovo pomočjo obudil spomine in razdelal strategijo za novo različico. Do takrat pa lahko samo uživam v hladnem pivu Take Me Away Spiced  Saison in se že veselim konca dopustov, ki so pred nami, da bom lahko z nakopičeno energijo in nepopustljivo voljo zastavil sezono jesen - zima. Predvidevam, da bo ubrala temnejše smernice, od Brown Alea, pa do kakšnega Chocolate Stouta ali celo Oyster Stouta.
Pustimo se presenetiti.

Sicer se pa vmes še kaj slišimo (pišemo/beremo)!

Btw...čustveni izlivi, celo zmerjanja ali pa čisto običajni komentarji so dobrodošli, če ne celo nujni!

Pa...prijetne počitvice vam želim in tam nekje, v globoki senci, kakšno dobro, osvežilno pivo ali dve.
In previdno za volanom!!