14 March 2014

Znanost

Naš ubogi modri planet se pot težo čedalje večje poseljenosti počasi spreminja v vesoljsko kaznilnico iz katere ni videti izhoda. Če odmislimo ideološke vojne, ki so vzrok trpljenja mnogih in predstavljajo dokaj gotov spust v temno prihodnost, sta razvoj in napredek človeka, edina zares zanesljiva pot do propada civilizacije. Kar je logično in tudi ne bo prvič. Da bi bila zabava še bolj vesela, si s tehnološkim napredkom, ki nas sicer udejanja in osrečuje, nam s stranskimi učinki gremi življenje. V svetu prepojenim z vsemi mogočimi nebodigatreba, od kemikalij pa do mikro valov mobilnih telefonov in še česa, je postao zdravje posameznika vsakodnevna tema današnjih dni. Že nekaj časa je preteklo, ko smo se nek večer s frendi dobili na pivu in debatirali o mnogih rečeh, med drugim tudi spraševali, kako bi recimo izgledalo, če bi se dalo vse te mikro valove mobilnih naprav pobarvati, da bi postali vidni. Verjetno bi šel razvoj te tehnološke rešitve čisto v drugo smer, kot jo pozmano danes.

Internetna znanstvena revija ScienceDaily, nas vsakodnevno obvešča o novih znanstvenih odkritjih, med drugi najde tudi kakšno lepo besedo na temo, ki nas tukaj še posebaj zanima
Ne rečem, da je tehnolpški napredek tudi vzrok za bolezenska stanja, ki so bila pred desetletji še redka, vse bolj se mi zdi, da je poleg tega, da je postalo zdravje velik biznis, tudi naša toleranca na zdravstvene anomalije nekoliko padla. Ampak, kljub temu, lahko z optimizmom zremo v prihodnost, saj poznamo zdravilo, ki je že tisočletja lajša naše tegobe... in to je PIVO!

Moj doktor, moje tablete.
Ker smo enkrat o tej temi že razpravljali, vemo da je ta fermentirana, krepčilna in okusna pijača že vsaj enkrat rešila človeštvo pred zanesljivom propadom. Vsake toliko pa znanstveniki, z bolj odprtim pogledom na svet, obelodaijo tudi kakšno njegovo lastnost, za katero smo mi seveda že vedeli, nismo samo poznali njenega imena in delovanja in kakšen vpliv ima na naše telo. Razen tistih seveda, najbolj očitnih. Zavozlano besedišče in hoje v klanec v neobičajno vetrovnem vremenu. Ena od zadnjih objav bo zagotovo razveselila marsikaterega ljubitelja okusnih zvarkov, pa tudi tiste, ki niso največji privrženci penečega napitka, a ne po lastni želji, skrivajo svoj bleščeči nasmeh. Seveda radi kaj dobrega pojejo in se jim potem pogosto kaj zatakne med zobmi, ko šarijo z zobotrebcom tam okoli, pa priteče včasih tudi kakšna solzica. Dlesni se vnamejo in počasi začnejo lesti zobje ven iz ust. Simpatičen konjski nasmeh je vse prej, kot poln zdravja. In tukaj pride v igro naš adut, ki nam pomežikne vsakič, ko odpremo hladilnik. Resne face v belih haljah upajo že skoraj stavit, da antioksidanti skriti v pivski začimbi, hmelju (ki kot vemo, povzroča odvisnost..IPA > Double IPA > Quadruple IPA...), rešujejo paradontozno vnetje dlesni. In naš nasmeh bo potem samo še bolj sijoč! 
Lahko rečem samo eno: vsak dan vsaj ena IPA, odžene stran zdravnika!

P.S.
Za ljubitelje orodne telovadbe, ameriškega fuzala, borilnih veščin in podobnih zabav, kjer trpi predvsem skelet,  priporočam članek, ki končno razloži, kako priti do neuničljivih kosti.









No comments:

Post a Comment