26 May 2014

Predoziranje

V enem od prejšnjih postov sem že najavil odprtje sezone perovskih festivalov. Eden  številnih, z imenom Spring Beer Festival, se je otvoril ravno dan pred mojim odhodom v domovino in je trajal celih štiri dni - o čemer sem natrosil nekaj vrstic že v enem prejšnih postov. Iz objektivnih razlogov si ga zato nisem mogel privoščiti v takšni meri, kot bi si ga sicer. Nasledni dan me je čakala še kar dolga vožnja na sever in takega dolgočasja si nisem želel popestriti še z neprespano nočjo. Tako ali tako so že strnjene kolone tovornjakov zadosti, za povišano stopnji adrenalina v krvnem obtoku. Frajerji se prehitevajo, tudi v klanec, če je potrebno, kot da bi bili na karting stezi. Osebni avtomobili so samo kolateralna škoda. Slikovito okolje negdanje mestne klavnice, Ex Mattatoio, ki se počasi spreminja v urbani kulturni center, nekaj podobnega, kot je pri nas Metelkova mesto, je bilo prava izbira organizatorjev, saj je bil že prvi večer obisk kar množičen, ne glede na to, da je bil četrtek, vreme pa za ta konec severne poloble nenavadno hladno. 


Ex Mattatoio ali bivša klavnica je postala ogromen prireditveni prostor za raznovrstne dogodke, razstave inštalacije in še marsi kaj. Na glavnem vhodmen dvorišču so umetniki postavili ogromno pagodo iz bambusovih palic, ki so med sabo zvezane samo z vrvjo. Špiralasto stopnišče, ki se vije po sredini pagode, vodi povsem do vrha!
Na drugem koncu se odpira ogromno dvorišče, ki so ga zasedli pivovarji s svojimi štanti, manjkalo pa ni niti hrane in seveda odra s plesalkami in razpoloženjsko glasbo (za te vrste zabav primerno). 

Priložnostni kozarec in APA izpod pumpe pivobarne White Dog Brewery.Tudi talijani imajo svoj Bevog, s to razliko, da so fantje iz Bad Attitude skočili čez mejo v Švico.
Za razpoloženje je poleg piva, poskrbel tudi njegov bližnji sorodnik...štamprle, whiskey ;-)
Večetrni ročni fuzbal...
...in zelenjavni vrtiček v back stage-u
Da pa je tovrstnega druženja enkrat mogoče tudi zadosti, pa se je izkazalo zadnji vikend, saj je bil IBF - Italia Beer Festival že 4. (četrti) festival ta mesec v Rimu, tokrat v organizaciji vseitaljanskega združenja degustatorjev - ADB, na moje presebnečenje zelo slabo obiskan. Tajnica lokalne divizije Lazio-Roma Silvia, mi je povedala, da so v  spomladansko-poletnem obdobju prireditveni urniki organizatorjev pivskih festivalov po državi tako natrpani, da so se s težavo dogovorili celo z razstavljalci, kljub domnevno že skoraj 700 delujočih pivovarn v Italiji. Tako je bilo, za razliko od lanskega leta, ko je bila prireditev dobro obiskana in uspešna, letos nekaj manj predstavljenih pivovarn in tudi ni bilo opaziti tako zvenečih imen, občutno manj pa je bilo tudi obiskovalcev. Ko smo poskušali prodreti v skrivnosti vzrokov za nastalo stanje, se nam je na koncu zdel edini racionalni razlog, predoziranje prireditev. Preveč veselic v prekratkem obdobju.


Mojstra iz pivovarne La Fenice sta z veseljen delila svoje izkušnje z radovedno publiko.


Mogoče je k skromnem obisku nekaj prispevala tudi vstopnina 8 €, za katero pa si dobil degustacijski kozarec, z logom prireditve in platneno vrečko za nošnjo. Če si bil dovolj hiter si se lahko prijavil tudi na razna degustacijska predavanja, v izvedbi priznanih domačih praktikov in teoretikov, ki so bila, zaradi pomanjkanja prostora, žal številčno omejena.


Slinček s kozarčkom za degustacije.Blanche pivovarne BQ je za uverturo solidno omočil presušeno grlo in napovedal sproščeno testiranje vzorcev.
Šef in mastrobirraio pivovarne Toccalmatto, ki je ena bolj priznanih italijanskih craft pivovarn tudi globalno, se ob skromni udeležbi prireditve, ni ravno spotil ob podpiranju šanka.

Glavna značilnost tokratne veselice je bila skromen obisk. Bo treba malo porihtati marketing...