07 May 2014

beeRoma

Še zadnjič sem s pravim zadovojstvom pisal o prijetnih spomladanskih temperaturah, ki sem jih zadnja leta kar malo pogrešal. Ker pa jih kar še ni konec, kljub temu, da smo že kar dobro v maju, mi to stalno preklapljanje sonce-dež že malo preseda. Sploh pa je za te kraje to najmanj nenavadno. Še pred nekaj dnevi se je bilo tudi čez dan, brez kakšne, bolj lahke bundice, kar neprijetno potikati po mestu. Da je na srečo, kljub vsemu, poletje vse bližje, pa je moč sklepati tudi z navalom raznih pivskih festivalov, ki so se začeli prebujati v bližnji in dalji okolici. Kot vemo, je tu, na škornju apeninskega polotoka postalo vse, kar je povezano s pivom, zelo IN. Prireditve organizirane pod različnimi okrilji, tako nacionalnih društev in zvez, kot lokalnih ekvivalentov, ter intuzijastov na mikro nivoju, se dogajajo že skoraj vsak teden. Temu fenomenu se res ne moremo čuditi, saj sem nedolgo tega kar osupnil nad podatkom, da bomo s tem tempom rojevanja novih varilskih obratov, letos lahko našteli že 700! (sedemsto) delujočih mikro pivovarn v Italiji. To je res neverjetna številka. 

Začetek festivalske sezone je bil obetaven. Testiral sem nekaj novih zvarkov domačih varilcev in se posladkal z nekaterimi že znanimi. 
Običajno je, da se pivovarji zberejo skupaj in na festivalu predstavijo svoje mojstrovine. Dogodek obogaten s kulinarično ponudbo je magnet za ljubitelje piva in praviloma so dogodki dobro obiskani in predvidevam, tudi rentabilni. Ponudnikov piva, ne samo domačega, ampak tudi najboljših in najbolj cenjenih svetovnih craft pivovarn, najsi bo barov ali pubov, kjer ponujajo raznolik izbor točenih in ustekleničenih zvarkov, kot tudi speializiranih prodajaln, je v mestu vsak dan vse več. In tudi ti si večkrat letno omislijo svojo veselico, kjer v družbi strokovnjakov prirejajo razne seminarje, degustacije in podobne strokovne seminarje in poskušajo na ta  način popularizirati kulturo uživanja piva in izobraževati potrošnika. Druženje se dogaja na več lokacijah hkrati, običajno ves teden, po lokalih in beershopih, ki so se združili v ideji in organizirali prireditev. Običajno potekajo strokovni seminarji v zgodnjih popoldanskih urah, degustacije pa se, saj razumete, praviloma zavlečejo globoko v noč.

Slikovito okolje nekdanje mestne vrtnarije, lučaj od znamenitih Terme di Caracalla, je bilo v soboto popoldan že kar prijetno napolnjeno. Gneča se je proti večeru samo še stopnjevala.

Prvič pa sem zasledil - res je, da ne spremljam podrobno vseh obvestil na to temo - da so lastniki pubov organizirali fešto pod isto streho. Vsak od 12. je pripravil izborček zvarkov po lasnem navdihu in tega jim zares ni manjkalo.  Poleg degustacij, je prvi dan  srečanja potekala tudi okrogla miza z eminentnimi gosti, teoretiki in praktiki, debatirali pa so o fenomenu obrtniškega, torej craft pivovarstva in priložnostih, ki jih ta ponuja. Ni treba posebaj poudarjati, da smo bili obiskovalci v sproščenem vzdušju deležni pestrih debat. Se že veselim naslednje priložnosti, na katero mi ne bo treba dolgo čakati...

Pivovarja iz večnega mesta “Eternal City Brewing“ sta bila edina operativca med ponudniki in zavoljo neizkušenosti pri strežbi, sredi popoldneva že nekoliko utrujena.

Backstage...
Vi ste žeeejniiii, vi ste žeeejniiiii....

In, ko zavlada lakota, je pri roki kajla pizze biance, not pa dve šniti mortazze. Njami!

Mastro Titta, rimska legenda in gazda istoimenske beznice, kot vedno, ni mogel, da si ne bi spet izmislil kakšne šale. 

Družabno srečanje v vrsti za odtok.

Prijetno okolje in zdrava družba so garant za uspeh tovrstnih prireditev. 

No comments:

Post a Comment