24 October 2013

EurHop!

Ni počitka! Komaj so se dodobra razkadile prijetne vonjave pivskega festivala Fermentazioni, so hlapi opojnih substanc zavijugali okoli že legendarnih in številnih novih lokalnih beznic in se preselili na drugi konec mesta. Utaborile so se v znamenitem EUR in pod skupnim imenom EurHop!, dale na ogled in okus vse svoje atribute. Tokrat se je zbralo 40 pivovarjev, večinoma iz Italije, pester izbora pa so ojačale še pivovarne iz Anglije, Belgije, Francije, Španije in ZD Amerike, ter skupaj ponudile več kot 250 vrst piva. Čeprav je trajal festival tri dni, je tudi za izkušenega degustatorja izbor kar nekam preobsežen, zato se je bilo treba ob prihodu kar dodobra zbrati in si omisliti kar nekakšen majhen načrt napada. Še posebaj, če je na razpolago samo delček že tako prekratkega dneva. 






Ob prihodu si za ceno 6€, kot je v navadi na tovrstnih prireditvah, poleg vstopnice, dobil še ovratni žepek s kozarcem. Dobrodošla je bila tudi 14 stranska brošura formata A4, s podatki o restavljalcih in njihovo ponudbo. Zvarki so se prodajali na žetone, ki so jih ponujali po 1€, za ta znesek si pa dobil, nič več in nič manj, kot e deci piva. S tako podporo je bilo z lahkoto izdelati plan prodora v središče bojnega polja, ki pa je po prvih nekaj degustacijah neslavno zablodil. Kvalitetna ponudba, klepetanje z nakjučnimi obrazi in živahno vzdušje nedeljskega popoldneva, je razum z vso močjo potisnilo vstran in na površje je privrela evforična razigranost, ki me je vodila svojo pot.


Mogoče si je v naših razmerah tako ceno požirka težko predstavljati, saj se zdi pretirano visoka, vendar je to za Rim čisto normalno, saj se v mestu prodaja točeno pivo med 5 in 6 € za 4 decilitrski kozarec. Kar je tukaj najbolj bizarno je to, da so se cene izdustrijskih zvarkov, prišlepale na cene obrtniških piv, saj so bila ta od vsega začetka, zaradi majhnih serij in najkvalitetejših surovin, precej dražja od brezizrazne gazirane grenčice, ki jo ponujajo veliki. Vsa čast izjemam!

Pivovarna The Kernel je zanimiva vsaj s tega stališča, da temelji nekaj zvarkov njihove ponudbe na receptih iz 15. stoletja, ki pa so jih seveda nekoliko posodobili. Druga zanimivost pa je ta, da niti ena sarža, ki jo zvarijo ni enaka prejšnji. Vsakič recept nekoliko spremenijo, naj si ga bodi eksperimentirajo s hmeljem ali v svoji pivovarski napravi, ki je povsem analogna, celo brez nadzora temperature, mogoče korigirajio temperaturo drozganja.  























Guru italjankega obrtniškega piva Lorenzo Dadove, bolj znan pod imenom Kuaska. Človek, teoretik, ki v Italiji zagotovo največ ve o pivu, globalno je pa po poznavanju v samem vrhu. Če se pojavi v kakšni novi pivovarni ali jo samo omeni v kakšni od publikacij ali na intentnih portalih, ki pokrivajo to tematiko, je to že pol poti do uspeha.

Danska pivovarna Beer Here je tako rekoč že legenda v branži Craft Pivovarn.

Stari znanec Retorto pridno širi svojo ponudbo izvrstnih izdelkov. Njegov zvarek Blach Lullaby je bilo lansko leto izbrano za najboljše italjansko obrtniško pivo po oceni portalal RateBeer pa se je izkazall kot najboljša mlada italjanska pivovarna.

Eks...



Mlajši gazda iz pivovarme Birra Amata in Mastro Titta, šef istoimenske, legendarne rimske beznice v četrti Paramide - Ostiense.

Na trenutke se je razvila scena v pravo navijaško vzdušje, za kar so poskrbeli milančani iz pivovarne Lambrate, ki so preplezali ograjo in izobesili svoje transparente.























No comments:

Post a Comment