Naneslo je pač tako, da bom začel na koncu...skoraj na koncu...saj, čisto na koncu ostanejo samo prazne flaše.
Danes je bil v Rimu lep, sončen, pravi poletni dan in nikakor se nisem mogel odločiti ali naj grem en krog s kolesom in malo razmigam lene kosti ali pa se lotim flaširanja, ki sem ga sicer planiral za naslednji dan. Nisem šel s kolesom...
FG 1.002 |
Ko je vrenje končano in odleži pivo še nekaj časa na kvasu, po potrebi pa še v sekundarnem fermentatorju, je to samo alkoholni napitek brez CO2. Torej moramo za pravo pivo dodati mehurčke, to pa lahko storimo na dva načina. Umetno, s pomočjo stisnjenega plina iz jeklenke ali pa po naravni poti, s pomočjo fermentacije.
dextroza |
Ne glede na to, da se je večino kvasovih celic, ko so opravile svojo državljansko dolžnost, uleglo na dno posode in se spravil k počitku, nekaj osebkov še vedno blodi po tekočini in išče kaj sladkorja za pod zob. To so naši aduti. Preden pretočimo pivo v steklenice, mu dodamo sladkor (običajno je to dextroza) in kvasovke ga bodo z apetitom napadle in ustvarile dovolj ogljikovega dioksida, da bodo njegovi mehurčki v naših čutilih sprožili neizmerno zadovoljstvo, pivu pa nadeli značilno penasto kapo.
pretakanje v posodo za stekleničenje |
Ker je pivo v bistvu sladka tekočina, razne bakterije in divje kvasovke, ki na prašnih delcih lebdijo v zraku in iščejo žrtev, ter upajo da jih bo vetrni piš zanesel v tak sladek paradiž ali pa prilepljene na pribor upajo, da jih bo kdo namočil vanj, je treba biti pri pretakanju in flaširanju pozoren in natančen. Vse, kar pride v stik s pivom, mora biti razkuženo! Od pribora, steklenic, zamaškov in tudi rok, s katerimi prijemamo te stvari. Genocid nad bakterijani izvedemo v stilu kemične vojne, z bolj ali manj okolju prijaznimi kemikalijami. To je neprijetno delo in včasih pomislim, da bi šel raje en krog s kolesom. Sominja me na pomivalca posode vbivši državi, pri vojakih.
končni pridelek 18,5 litra piva |
Za naslednje varjenje, ki ga imam v planu prihodnji teden, imam pripravljen isti recept, s to razliko, da mu bom dodal nekaj začimb, ki so značisla za stil Saison. Seme korijandra, lupina grenke pomaranče in zvezdasti janež, bodo popestrili okus... in poletje bo še bolj vroče in mi bomo še bolj žejni...
Zanimiva bo primerjava začinjenega in nezačinjenega zvarka, o čemer bom seveda poročal.
Se boš priključil akciji "Očistimo Slovenijo", s pripisom "Dobre steklenice meni"
ReplyDeleteJaz sem zmeraj za akcijo, čeprav so mi ljubše polne, kot prazne steklenice!
Deletemen je tale film najbolj všeč..... čeprev si me že mal prestrašu vmes ampak si dobr spelu in rešu dragoceno tekočino.... se priporočam ko boš v LJ
ReplyDeleteHaha....filmček je kul, prava drama, napeta do zadnjega trenutka ;-)
Delete