31 May 2012

Flaširanje

Naneslo je pač tako, da bom začel na koncu...skoraj na koncu...saj, čisto na koncu ostanejo samo prazne flaše.

Danes je bil v Rimu lep, sončen, pravi poletni dan in nikakor se nisem mogel odločiti ali naj grem en krog s kolesom  in malo razmigam lene kosti ali pa se lotim flaširanja, ki sem ga sicer planiral za naslednji dan. Nisem šel s kolesom...

FG 1.002
V igri je bilo 19 litrov piva stila Saison, ki spada v kategorijo Belgijsko Francoski Ale in  ki sem ga zvaril 11. maja. Kuha in vrenje sta potekala bolj ali manj kontrolirano in pričakovati je bilo solidno, poletno in osvežujoče pivo. To delo sem zaupal pivskemu kvasu French Saison #3711  laboratorija (Wyeast Labs), ki je nalogo opravil odlično, saj je pojedel skoraj ves sladkor, ki ga je zmožen prebaviti. Hidrometer se je ustavil na FG 1.002 (6,7% alkohola), kar pomeni, da bo pivo po okusu suho, ravo tako, kot si ga želimo v poletni žeji. Da bo tale stvarca zares gasila žejo in z zadovoljstvom tekla po grlu, ji je treba dodati samo še meurčke in jo ohladiti na željeno temperaturo.Ko je vrenje končano in odleži pivo še nekaj časa na kvasu, po potrebi pa še v sekundarnem fermentatorju, je to samo alkoholni napitek brez CO2. Torej moramo za pravo pivo dodati mehurčke, to pa lahko storimo na dva načina. Umetno, s pomočjo stisnjenega plina iz jeklenke ali pa po naravni poti,  s pomočjo fermentacije. 

dextroza
Ne glede na to, da se je večino kvasovih celic, ko so opravile svojo državljansko dolžnost, uleglo na dno posode in se spravil k počitku, nekaj osebkov še vedno blodi po tekočini in išče kaj sladkorja za pod zob. To so naši aduti. Preden pretočimo pivo v steklenice, mu dodamo sladkor (običajno je to dextroza) in kvasovke ga bodo z apetitom napadle in ustvarile dovolj ogljikovega dioksida, da bodo njegovi mehurčki v naših čutilih sprožili neizmerno zadovoljstvo, pivu pa nadeli značilno penasto kapo.


pretakanje v posodo za stekleničenje

Ker je pivo v bistvu sladka tekočina, razne bakterije in divje kvasovke, ki na prašnih delcih lebdijo v zraku in iščejo žrtev, ter   upajo da jih bo vetrni piš zanesel v tak sladek paradiž ali pa prilepljene na pribor upajo, da jih bo kdo namočil vanj,  je treba biti pri pretakanju in flaširanju pozoren in natančen. Vse, kar pride v stik s pivom, mora biti razkuženo! Od pribora, steklenic, zamaškov in tudi rok, s katerimi prijemamo te stvari. Genocid nad bakterijani izvedemo v stilu kemične vojne, z bolj ali manj okolju prijaznimi kemikalijami. To je neprijetno delo in včasih pomislim, da bi šel raje en krog s kolesom. Sominja me na pomivalca posode vbivši državi, pri vojakih.

končni pridelek 18,5 litra piva 
Za naslednje varjenje, ki ga imam v planu prihodnji teden, imam pripravljen isti recept, s to razliko, da mu bom dodal nekaj začimb, ki so značisla za stil Saison. Seme korijandra, lupina grenke pomaranče in zvezdasti janež, bodo popestrili okus... in poletje bo še bolj vroče in mi bomo še bolj žejni...
Zanimiva bo primerjava začinjenega in nezačinjenega zvarka, o čemer bom seveda poročal.