Update:
14. april 2013 12:45
evo, še fotkica včerajšnega kuhanja. Avtoportret z levo roko...dobesedno!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Special bitter je pod streho, oziroma sem ga tokrat zapakiral izključno v flaške. Nekaj v malo večje, večino pa v pollitrske. Čeprav mi najbolj ugajajo 0,33l, je z njimi največ dela, zato običajno v njih napolnim samo dva do tri litre. Da ne bi preveč dolgovezil, sem zmontiral en kratek filmček, kjer je tri in pol urno mukotrpno delo, zgoščeno v dobro minuto in pol. Mislim, da ni treba posebaj povdarjati, da znamenita skovanka “slušaj najglasnije“, pride v tem primeru še posebaj v poštev, z ozirom na to, da je to moj prvi poizkus komponiranja glasbenih vložkov...sploh!
Naj tukaj dodam še eno prigodo. V bistvu je bolj šlamparija, ki bi jo moral v bistvu zamolčati, pa vendar. V vsej svoji nonšalantnosti in prepričanju, da imam zadeve naštudirane in pod nadzorom, sem skoraj pozabil dodati v kanister za flaširanje dozo dekstroze, ki je potrebna, da se v pivu razvije CO2. Spomnil sem se v zadnjem trenutku, ji na hitro razstopil v vodi in dezinficiral v mikrovalovni pečici.
Postopek je običajno tak, da damo razstopljen in razkužen sladkor na dno posode za stekleničenje, čez pa iz sekundarnega fermenratorja pretočimo pivo. Sladkor se tako enakomerno pomeša s pivom in steklenice so vse identično karbonatizirane. V tem primeru sem pa zlil sladkorno razstopino v posodo za flaširanje šele, ko je bila ta že skoraj polna. Ker vemo, da je vsako poseganje v pivo, zaradi morebitne okužbe lahko tvegano, sem se izognil kuhalnici in posodo samo nekoliko zavrtel in počakal, da se sladkor pomeša s pivom.
Čez kakšen teden, ko bo sladkor v steklenicah povrel, bomo videli ali se je zadeva izšla.
Sedaj pa na delo. Danes se kuha!!
Ura je 10:13 in na vrsti je Extra Special Bitter!
No comments:
Post a Comment